En intressant nyhet i Saabförvirringen kom idag: Från ingenstans dyker Spyker upp och meddelar att man är intresserade av Saab. Bara sådär. Några detaljer är i skrivande stund inte kända mer än att Spyker bekräftat att man varit i kontakt med GM. Ingenting förvånar en längre egentligen men det här var i alla fall lite oväntat.

Men om vi leker med tanken att Spyker faktiskt skulle lyckas, hur skulle man genomföra omvandlingen av Saab från en slätstruken GM-produkt till nåt som känns lite ballt igen? Med Koenigsegg Group så kändes det som att man faktiskt skulle ta vara på de idéer som fanns i konceptbilarna. (Det är för övrigt ett tecken på att ett bilföretag är på väg utför: En strid ström av konceptbilar istället för faktiska produktionsmodeller. Se bara på Jaguar innan de såldes av Ford…) Men vad blir Spykerspåret? Mindre bilmodeller, i storlek alltså, och/eller mer prestandabetonat?

Om inte Koenigsegg Group plötsligt ångrar sig och faktiskt köper Saab så känns Spyker-spåret som det roligaste av de alternativ som verkar finnas kvar: BAIC (=troligen tillgångsplundring och flytt till Kina) eller nedläggning. Både Spyker och Saab har ju flygrötter och med Fritz the Cat ur vägen så verkar ju möjligheterna för en bra utgång större.

Bästa och tillförlitligaste platsen för alla nyheter kring Saab finns på Saabs United