Glada nyheter för oss som gillar de små amatörstallen: WR har anmält sig till årets Le Mans!

Vilka då? undrar kanske en del med viss rätt för det var ett par år sedan de sist körde på Le Mans. De mer minnesgoda i läsekretsen känner såklart till det franska stallet som under större delen av 00-talet varit de som kört bäst i LMP675/LMP2. Eller ja, kört, det har snarat handlat om att WR är de som klarat sig över mållinjen och därmed antingen vunnit klassen eller åtminstone tagit en pallplats då just LMP2 (eller LMP675 som klassen hette först) mest har handlat om “last man standing” (förutom i år). De än mer minnesgoda i läsekretsen vet kanske att WR har sina rötter i gamla WM som blev mest känt för att inneha det absoluta hastighetsrekordet på Le Mans på 407 km/h 1989.

WR körde länge med lätt modifierade gamla WSC-bilar av redan då ansenlig ålder (har för mig att de var gamla WM-kontruktioner). De såg ut lite som trampbilar korsade med badbaljor. Inte utan viss charmfaktor. Annat WR var kända för var deras avslappnade attityd till racing. Man deltog för att det var roligt och om jag någon gång skulle få hänga med bakom kulisserna hos något stall så skulle förstavalet bli WR av just den anledningen. De lär dessutom ska ha haft en välfylld champagnekyl. Tilläggas bör dock att delar av Peugeotstallet kommer från WR så en viss seriositet och kunskap finns bakom den amatörmässiga ytan.

Man lär ska ha ny bil i år, en vidareutveckling av den bil som såg dagens ljus för ett par år sedan. Det är alltså inte den gamla badbaljan på bilden utan en mer konventionell, modern och (kanske) mer konkurrenskraftig bil. Motorn, en 4.5 liters V8, kommer ursprungligen från Nissan. Ny seger på Le Mans för WR 2011? Det är ju frågan, LMP2 tog ett stort kliv framåt i och med 2010 års säsong men visst vore det trevligt! Fast först måste ju ACO ge dem en startplats förstås.

Tillägg 28/2: Det verkar som att det var tur att jag satte ett frågetecken i rubriken. WR finns inte med på ACO:s startlista. Undras om den är definitiv än? Vi ber att få återkomma…

Tillägg 1/3: WR var ju med 2010 och det med den nya bilen. Förstår inte hur jag kunnat glömma det. Fortfarande inget nytt om de verkligen kommer att få starta i år.